På förmiddagen onsdag den 23 oktober kom det efterlängtade beskedet: EU-kommissionen godkänner Sveriges skattebefrielse för biogas och biopropan. Sveriges regering kan därmed återinföra den, vilket förstås bör ske skyndsamt.
Kommissionens beslut kan inte överklagas och nästa steg är nu Skatteverkets. Eftersom det fortsatt finns ett nationellt beslut att skattebefria biogasen, bör inget nytt riksdags- eller regeringbeslut behövas, och befrielsen kan återinföras direkt utan att t.ex. avvakta kommande årsskifte.
Beslutet är centralt för åkerier som skaffat gasdrivna lastbilar och under en tid sett att de som fortsatt kör på fossil diesel tjänat på det, för kollektivtrafiken med gasbussar, för biogasproducenter som sett marknaden stagnera, och för Sveriges möjligheter att nå klimatmålen. Från 2030-sekretariatet vill vi se:
-
Skyndsamt återinförande av skattebefrielsen, i första hand direkt av Skatteverket
-
Kompensera alla för skatt som betalats in medan skattebefrielsen varit borttagen – direkt till aktörerna som sålt biogas, och via dem till näringslivet, privatpersoner, kommuner och regioner; alla ska få sin biogas-skatteåterbäring
- Premie för konvertering av fordon från bensindrift till biogas
- Utvidgad skrotningspremie så att den också omfattar köp och leasing av ny och begagnad gasbil
- Långsiktigt stöd för biogasproduktion, i linje med regeringens förslag i budgetpropositionen men förlängt till 2030
- Skärpt uppföljning av statliga myndigheters fordonsinköp och leasing, så att de faktiskt följer kraven på att välja gas- och eldrivna fordon
Bakgrund: Processen och beslutet
I juni 2020 godkände EU-kommissionen Sveriges skattebefrielse för biogas för åren 2021-2030, formellt ett beslut för fordonsbruk och ett separat för energimarknaden. Kommissionen slog fast att skattebefrielsen inte får gälla biogas producerad av livsmedel, men utvidgade den till bio-propan. Kommissionen angav att skattebefrielsen var nödvändig och lämplig för att stimulera produktion och förbrukning av inhemsk och importerad biogas och biopropan, utan att konkurrensen på den inre marknaden snedvrids på ett otillbörligt sätt, och att det bidrar till Sveriges och EU:s ansträngningar för att leverera på Parisavtalet och närma sig klimat- och energimålen för 2030.
Den 21 december 2022 ogiltigförklarade EU-domstolen beslutet, utifrån att kommissionen borde ha inlett ett formellt granskningsförfarande för att bedöma om skattebefrielserna i kombination med stöd från andra medlemsstater, såsom Danmark, ledde till överkompensation av biogasproducenter. Efter domstolens beslut togs skattebefrielsen bort av Skatteverket från mars 2023, vilket höjde priset med cirka 5,5 kr/kg. Biogasinvesteringar sköts upp eller skrotades, däribland ett hundratal jordbruksanläggningar. 30 ianuari 2024 inleddes kommissionens utredning, som nu avslutats.
Kommissionen slår fast att systemen bidrar till utvecklingen av förnybar energi, i linje med energi- och klimatmålen på nationell nivå och EU-nivå, och att skattebefrielsen är:
- nödvändigt för att ta itu med kvarstående marknadsmisslyckanden som skulle förhindra att biogas och biopropan säljs i den utsträckning som krävs för att bidra till miljömålen inom ramen för systemen,
- lämpligt att ge incitament till konsumtion och produktion av hållbar biogas och biopropan, som inte är livsmedelsbaserat,
- proportionellt, eftersom stödet inom ramen för stödordningarna inte överstiger skillnaden mellan de högre kostnaderna för hållbar biogas och biopropan som inte är livsmedelsbaserad och kostnaderna för naturgas respektive gasol (LPG).
MATTIAS GOLDMANN
2030-sekretariatet