2030-sekretariatet https://www.2030sekretariatet.se Nationella sekretariatet för uppföljning av arbetet med fossiloberoende fordonsflotta 2030. Thu, 14 Nov 2024 12:42:58 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 https://www.2030sekretariatet.se/wp-content/uploads/2019/11/cropped-logo-1-32x32.png 2030-sekretariatet https://www.2030sekretariatet.se 32 32 Ändrad reduktionsplikt – remissvar sammanställda https://www.2030sekretariatet.se/andrad-reduktionsplikt-remissvar-sammanstallda/ Thu, 14 Nov 2024 12:42:38 +0000 https://www.2030sekretariatet.se/?p=7116

Regeringens förslag på höjd reduktionsplikt är positivt men räcker inte för att klara EU:s ESR–krav eller Sveriges nationella 2030-mål, särskilt om höjningen kompenseras med sänkt skatt på fossila drivmedel. Det ger inte heller tillräcklig tydlighet kring vad som gäller framgent för att skapa en marknad för inhemsk biodrivmedelsproduktion. Att inkludera publik laddning i reduktionsplikten är i teorin positivt, men om inte nivån på reduktionsplikten successivt höjs så blir klimateffekten negativ eftersom laddningen tränger undan förnybara drivmedel och gör de fossila drivmedlen billigare. En successiv höjning föreslås, med återkommande kontrollstationer för att säkerställa att klimatmålen nås.

Det visar 2030-sekretariatets sammanställning av remissvaren på promemorian Hållbarhetskriterier för vissa bränslen och en ny reduktionsplikt 8KN2024/01751), med en närmast total enighet från myndigheter, branschorgan, intresseorganisationer och företag gällande hur reduktionsplikten behöver utvecklas jämfört med regeringens förslag. Nedan sammanställs remissvaren inom områdena måluppfyllelse, reduktionspliktsnivå, elkrediter, skatter och styrmedel, marknadsutveckling och uppföljning.

Läs hela sammanställningen här

MATTIAS GOLDMANN
2030-sekretariatet

]]>
Snabbare elfärjor – en nyckel för smart sjöfart https://www.2030sekretariatet.se/snabbare-elfarjor-en-nyckel-for-smart-sjofart/ Thu, 31 Oct 2024 23:01:26 +0000 https://www.2030sekretariatet.se/?p=7100

Varje vardag pendlar tusentals människor från Ekerö till centrala Stockholm. Bilvägen är ofta igenkorkad och sjövägen tar en hel timma – men nu blir det ändring på det. Med Candelas nya ”svävande” elfärja kortas det till 25 minuter, och visar vilken potential sjövägen nu kan ha för lokal och regional kollektivtrafik.

Candela blev ett världsnamn med sina foilande eldrivna motorbåtar, som genom att lyfta sig upp ur vattnet minskar förbrukningen med uppemot 80 procent och därmed ger en rimlig räckvidd per laddning. Häftigt, men inte viktigt – förrän nu när tekniken ska användas i färjor.

Candela-färjan lägger till med fören mot kaj, och backar därför ut de första meterna, sen svänger den runt och sätter fart. Mycket snart är den uppe i de 17-18 knop där den lyfter. I någon sekund lutar färjan lite bakåt, sen blir allt förunderligt stilla och vi svävar fram med skrovet lyft upp ur vattnet. Vågor stör inte längre, färden blir helt stabil och dessutom tyst på grund av eldriften.

Eftersom färjan nu inte skapar svall, stör den varken fågelliv eller kanotister och eroderar inte stränderna där den far fram. Därför har Candela-färjan undantag från hastighetsgränsen på 12 knop och får köra 18 knop – här är huvudskälet till att pendlingstiden blir så mycket kortare, även om också bättre acceleration och snabbare förtöjning spelar roll. Med batterier på 252 kWh klarar färjan 40 nautiska mil innan det är dags att ladda, vilket räcker för returresan Stockholm- Ekerö eller motsvarande i andra delar av landet. Med dubbla DC-laddare på 175 kW kan den ladda fullt under tider på dagen då underlaget är mindre.

Candelas P-12 är målad i SL:s färger, har kortläsaren installerad och går från senhösten 2024 i reguljär trafik mellan Tappström Ekerö och Stadshuset i Stockholm. Men den är ensam i sitt slag, inga finns ännu i Göteborg eller i färjetrafiken på Mälaren, Vänern eller längs Norrlandskusten. Det beror inte främst på att Candela inte hunnit bygga fler, utan på gammaldags upphandlingar av vattenburen kollektivtrafik.

Krav på att frakta många passagerare per färja behöver ersättas med hur många passagerare som ska transporteras per timma eller per dag – så att mindre men snabbare elfärjor kan konkurrera på lika villkor. Passageraren vinner, med ökad turtäthet och snabbare resa. Kollektivtrafikens huvudmän kan pressa kostnader, eftersom driftskostnaden minskar med uppemot 80 procent jämfört med en traditionell dieselfärja – elen är mycket billigare och förbrukningen sjunker dramatiskt när färjan lyfter från vattnet och får luftmotstånd istället för vattenmotstånd. Dessutom är P-12 under 12 meter lång och tar bara 30 passagerare, vilket betyder att den får framföras med ”single crew” och att kaptensklassningen inte behöver vara lika hög som på större färjor – det sparar också pengar. Kaptenen på vår testrunda bekräftar också hur lätt P-12 är att sköta, med en digital cockpit och två elmotorer som ger direkt respons.

18 knop i timman är ingen övre hastighetsgräns för hydrofoil-färjan, på provturen är kör vi 25 knop och det är precis lika odramatiskt, tyst och bekvämt. På många håll i världen finns ”no wake zones”, där fokus är på att undvika svall och det gör ju Candelas båtar oavsett hastighet.

I tider då det pratas mycket om ”gröna bubblor” är det glädjande att den foilande färjan från Candela redan beställts också i Saudiarabien, Tyskland, Schweiz och en rad andra ställen – men i Sverige måste vi tänka om för att detta ska bli det nya normala.

Tekniska data P-12

Mått: 12×4.5 meter, 10 ton tomvikt, kaross i kolfiber
Motor: 2 Candela C-POD
Marschfart: 25 knop/timma
Batterier: 252 kWh litiumjon, CCS-laddning upp till 175 kW
Passagerare: Upp till 30 (sittande)

MATTIAS GOLDMANN
2030-sekretariatet

]]>
2030 toppar listan över agendasättare för hållbar mobilitet! https://www.2030sekretariatet.se/2030-toppar-listan-over-agendasattare-for-hallbar-mobilitet-2024/ Fri, 25 Oct 2024 07:26:56 +0000 https://www.2030sekretariatet.se/?p=7024

Stolta kan vi presentera att två av 2030-sekretariatets medarbetare är framröstade till Sveriges topp-10 främsta agendasättare inom hållbar mobilitet. Maria Stenström på plats nummer 4 och Mattias Goldmann på plats 7 – och dessutom korad till årets debattmakare!

– Det är en ynnest att få dela Dagens Industris lista med dessa 55 agendasättare! Sverige har de bästa förutsättningarna och otrolig kompetens att tillgå för att klara klimatutmaningen, men för att ställa om behöver näringslivet draghjälp av politiken. Det klimatsmarta måste bli det mest fördelaktiga. Så ökar vi Sveriges konkurrenskraft, tar vara på svensk innovation och attraherar internationella företag att etablera i Sverige, säger Maria Stenström, 2030-sekretariatet, som kniper en fjärdeplats på listan för sin ”imponerande förmåga att få saker att hända”, och för andra året i rad påvisar vikten av branschöverskridande samarbeten för att driva omställningen i rätt riktning.

Mattias Goldmann, vd för 2030-sekretariatet, får utöver en ärofylld placering på sjunde plats också den hedervärda utmärkelsen ”Årets debattmakare” med imponerande 579 debattartiklar under under som gått.

– Den finaste förnybara energin är uppskattning människor emellan, och därför är jag så enormt glad över Årets Debattmakare-utmärkelsen. Det ger kraft att göra mer! Det är också en fin signal om att även lite mindre organisationer kan ha stort inflytande, som jag tänker att många kan ta till sig. Personerna på 55-listan kännetecknas tillsammans av ett väldigt driv för en hållbar omställning – precis vad Sverige behöver nu! säger Mattias Goldmann.

55–listan är framtagen baserat på kriterier som en persons positiva avtryck för omställningen till hållbar mobilitet, chans att förverkliga förändringar i större skala, synlighet i debatten, och hur väl personen bidrar till att stärka svenskt näringsliv. Förstaplatsen går till Martin Lundstedt, vd, AB Volvo, följt av:

2. Karin Rådström, vd, Daimler Truck
3. Anders Forslund, medgrundare till Heart Aerospace
4. Maria Stenström, ansvarig för mobilitet och beteendefrågor, 2030-sekretariatet
5. Mattias Bergman, vd, Mobility Sweden
6. Åsa Persson, ordförande, Klimatpolitiska rådet
7. Mattias Goldmann, vd, 2030-sekretariatet
8. Christian Levin, vd, Scania
9. Jessica Alenius, vd, Drivkraft Sverige

– Att två av 2030-sekretariatets medarbetare hamnar så högt upp på listan, tillsammans med ledare för några av världens främsta företag inom transport och mobilitet, visar på vikten av att ställa om utifrån ett helhetsperspektiv. Arbetar vi i silos hämmar vi oss själva. 2030-sekretariatet samlar näringsliv och organisationer för att med branschöverskridande dialog presentera konkreta lösningar på samtidens klimatutmaningar. Med oss i Marias och Mattias topplaceringar står hela 2030-sekretariatets partnergrupp! Samtliga 55 påvisar den bredd av aktörer som krävs för en effektiv omställning till hållbar mobilitet – och att det går! säger Agnes Bondelid, kommunikationsstrateg vid 2030-sekretariatet.

Se hela Dagens industris lista över 2024 års Agendasättare här.

AGNES BONDELID
2030-sekretariatet

]]>
Äntligen! EU-okej för skattebefriad biogas https://www.2030sekretariatet.se/antligen-eu-okej-for-skattebefriad-biogas/ Wed, 23 Oct 2024 12:57:48 +0000 https://www.2030sekretariatet.se/?p=7025

På förmiddagen onsdag den 23 oktober kom det efterlängtade beskedet: EU-kommissionen godkänner Sveriges skattebefrielse för biogas och biopropan. Sveriges regering kan därmed återinföra den, vilket förstås bör ske skyndsamt.

Kommissionens beslut kan inte överklagas och nästa steg är nu Skatteverkets. Eftersom det fortsatt finns ett nationellt beslut att skattebefria biogasen, bör inget nytt riksdags- eller regeringbeslut behövas, och befrielsen kan återinföras direkt utan att t.ex. avvakta kommande årsskifte.

Beslutet är centralt för åkerier som skaffat gasdrivna lastbilar och under en tid sett att de som fortsatt kör på fossil diesel tjänat på det, för kollektivtrafiken med gasbussar, för biogasproducenter som sett marknaden stagnera, och för Sveriges möjligheter att nå klimatmålen. Från 2030-sekretariatet vill vi se:

  1. Skyndsamt återinförande av skattebefrielsen, i första hand direkt av Skatteverket
  2. Kompensera alla för skatt som betalats in medan skattebefrielsen varit borttagen – direkt till aktörerna som sålt biogas, och via dem till näringslivet, privatpersoner, kommuner och regioner; alla ska få sin biogas-skatteåterbäring
  3. Premie för konvertering av fordon från bensindrift till biogas
  4. Utvidgad skrotningspremie så att den också omfattar köp och leasing av ny och begagnad gasbil
  5. Långsiktigt stöd för biogasproduktion, i linje med regeringens förslag i budgetpropositionen men förlängt till 2030
  6. Skärpt uppföljning av statliga myndigheters fordonsinköp och leasing, så att de faktiskt följer kraven på att välja gas- och eldrivna fordon

Bakgrund: Processen och beslutet

I juni 2020 godkände EU-kommissionen Sveriges skattebefrielse för biogas för åren 2021-2030, formellt ett beslut för fordonsbruk och ett separat för energimarknaden. Kommissionen slog fast att skattebefrielsen inte får gälla biogas producerad av livsmedel, men utvidgade den till bio-propan. Kommissionen angav att skattebefrielsen var nödvändig och lämplig för att stimulera produktion och förbrukning av inhemsk och importerad biogas och biopropan, utan att konkurrensen på den inre marknaden snedvrids på ett otillbörligt sätt, och att det bidrar till Sveriges och EU:s ansträngningar för att leverera på Parisavtalet och närma sig klimat- och energimålen för 2030.

Den 21 december 2022 ogiltigförklarade EU-domstolen beslutet, utifrån att kommissionen borde ha inlett ett formellt granskningsförfarande för att bedöma om skattebefrielserna i kombination med stöd från andra medlemsstater, såsom Danmark, ledde till överkompensation av biogasproducenter. Efter domstolens beslut togs skattebefrielsen bort av Skatteverket från mars 2023, vilket höjde priset med cirka 5,5 kr/kg. Biogasinvesteringar sköts upp eller skrotades, däribland ett hundratal jordbruksanläggningar. 30 ianuari 2024 inleddes kommissionens utredning, som nu avslutats.

Kommissionen slår fast att systemen bidrar till utvecklingen av förnybar energi, i linje med energi- och klimatmålen på nationell nivå och EU-nivå, och att skattebefrielsen är:

  1. nödvändigt för att ta itu med kvarstående marknadsmisslyckanden som skulle förhindra att biogas och biopropan säljs i den utsträckning som krävs för att bidra till miljömålen inom ramen för systemen,
  2. lämpligt att ge incitament till konsumtion och produktion av hållbar biogas och biopropan, som inte är livsmedelsbaserat,
  3. proportionellt, eftersom stödet inom ramen för stödordningarna inte överstiger skillnaden mellan de högre kostnaderna för hållbar biogas och biopropan som inte är livsmedelsbaserad och kostnaderna för naturgas respektive gasol (LPG).
Kommissionen finner inga bevis för att skattebefrielserna i kombination med stöd från andra medlemsstater, särskilt Danmark, lett till överkompensation av biogasproducenter. Dessutom bekräftar kommissionen att både Sverige och Danmark tar hänsyn till stöd från andra medlemsstater när de övervakar sina system och att risken för överkompensation hanteras på lämpligt sätt. Eftersom inget beslut fattats av riksdag eller regering om att avskaffa skattebefrielsen för biogas, kan Skatteverket helt enkelt meddela att biogasen åter är skattebefriad, och att det gäller retroaktivt från det att beskattningen infördes.

MATTIAS GOLDMANN
2030-sekretariatet

]]>
Skrotningspremien två månader: 76 beviljade ansökningar – 2030-sekretariatet sammanställer och kommenterar https://www.2030sekretariatet.se/skrotningspremien-tva-manader-76-beviljade-ansokningar-2030-sekretariatet-sammanstaller-och-kommenterar/ Wed, 23 Oct 2024 10:45:37 +0000 https://www.2030sekretariatet.se/?p=7020

Efter två månader med skrotningspremien har 78 ansökningar beviljats, visar statistik 2030-sekretariatet fått från Boverket. Därmed är 99.7% av medlen kvar i statskassan, och 2030-sekretariatet uppmanar nu regeringen att utvidga premien.

PRESSMEDDELANDE 23-10-2024

Efter två månader med skrotningspremien, är ansökningarna enligt följande:

Totalt:           76 under månaden, 132 totalt sedan premien infördes (inkl 1 avskriven)
Avslag:         12 under månaden, 20 totalt sedan premien infördet
Ej beslut:      14 under månaden, 33 totalt sedan premien infördes
Beviljade:    50 under månaden, 78 totalt sedan premien infördes

Då premien infördes den 20 augusti, räknar 2030-sekretariatet löpande månader från den 20:e varje månad. Med 78 beviljade premier på två månader, har skrotningspremien totalt omfattat 780 000 kronor. Det är tre promille av de 250 miljoner kronor som är anslagna för 2024, med lika mycket till för år 2025.

– Lågt räknat blir det 245 miljoner kvar av årets pott, som går direkt tillbaks till statskassan om inte premien snabbt utvidgas. Det är en möjlighet för regeringen att få med fler i omställningen, säger Mattias Goldmann, vd, 2030-sekretariatet som har fem förslag på hur skrotningspremien ska bli mer verkningsfull:

  1. Fler hållbara beteenden in: Premien bör också gälla biogasbil, konvertering till el och biogas, inköp av lätta elfordon, medlemskap i bilpool och kollektivtrafikkort
  2. Fler ohållbara fordon ut: Premien bör också gälla skrotning av lätt lastbil och husbil
  3. Fler aktörer med: Premien bör också gälla juridiska personer, i vart fall småföretag
  4. Längre tid: Premien bör gälla i två år, såsom ursprungligen aviserades; nu kan den endast sökas från 20 augusti i år till 19 augusti 2025 vilket ju är ett år.
  5. Mer info: Boverket utsågs överraskande till ansvarig myndighet och bör få i uppdrag att informera alla med berättigade fordon om att bidraget finns

– I princip all expertis avfärdade skrotningspremien i dess nuvarande utformning. När det nu står klart att långt över 90 procent av årets anslag inte utnyttjas, bör regeringen förstås ta till sig de många förbättringsförslag som lagts fram av oss och andra, säger Mattias Goldmann.

Fakta om skrotningspremiens nuvarande utformning:

För att få skrotningspremien på 10 000 kronor måste sökanden under perioden 20 augusti 2024 – 19 augusti 2025 skrota sin gamla bil hos en auktoriserad bilskrotare och sedan köpa eller leasa en ny eller begagnad elbil. Skrotbilen måste vara personbil klass I med förbränningsmotor och totalvikt på max 3 500 kg samt vara klassad Euro 4 eller äldre utsläppsklass. Bilen måste ha godkänts vid besiktning efter 6 juli 2022, ha ägts av sökanden sedan 6 september 2023 och inte ha använts i näringsverksamhet. Ansökan görs på https://www.boverket.se/sv/bidrag–garantier/statlig-skrotningspremie/

MATTIAS GOLDMANN
2030-sekretariatet

]]>
Begagnade elbilar upp 78% tredje kvartalet, nytt rekord i marknadsandel https://www.2030sekretariatet.se/begagnade-elbilar-upp-78-tredje-kvartalet-nytt-rekord-i-marknadsandel/ Mon, 14 Oct 2024 10:49:36 +0000 https://www.2030sekretariatet.se/?p=6992

Tredje kvartalet 2024 ökade försäljningen av begagnade elbilar hela 78 procent jämfört med samma period förra året. Nu står elbilarna för 5.3 procent av all begagnad bilhandel, samtidigt som laddhybrider ökade 29 procent och nu står för 6.1 procent av begbilsmarknaden. 2030-sekretariatet gläds; för att klara klimatmålen måste laddbara bilar stanna kvar i landet.

– Bilden att elbilen är död på privatmarknaden är fel – många väljer helt enkelt en bättre begagnad elbil istället för att köpa en ny. Det är bra för hushållskassan, positivt för klimatet och hjälper Sverige att nå klimatmålen som försvårats av att så många laddbara bilar lämnat landet som begagnade, säger Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet.

Tredje kvartalet 2024 såldes 330 000 begagnade personbilar, alltså fler än det säljs nya bilar under hela året. De begagnade personbilarna fördelas enligt diagrammet nedan:

– Eftersom bensin- och dieselbilar tappar både räknat i marknadsandelar och i absoluta tal, handlar detta inte bara om att fler köper bil när tiderna är lite bättre, utan vi ser ett tydligt skifte. Elbilar och laddhybrider är i genomsnitt lite nyare och dyrare än begagnade bilar totalt sett, så lägre räntor spelar också in positivt, säger Mattias Goldmann.

– Vi hade inte sett de här volymerna om inte konsumenterna uppfattade begagnade elbilar som ett attraktivt alternativ. Teknisk mognad och sjunkande priser har gjort begagnade elbilar till ett realistiskt och eftertraktat val för en bredare grupp bilköpare, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil som tagit fram statistiken.

Den som skrotar sin äldre bil och skaffar en elbil får 10 000 kronor i statlig premie. Eftersom elbilen också – efter 2030:s påtryckningar – får vara begagnad, kan det i teorin bidra till en ökad efterfrågan, men 2030 avvisar det.

– Under skrotningspremiens första månad delades 28 premier ut. Nästan ingen går direkt från skrotbil till elbil, så premien måste vidgas för att få tydligare effekt och vi har återkommande föreslagit regeringen hur det skulle gå till, avslutar Goldmann.

Mer information

All statistik är sammanställd av Kvdbil.

MATTIAS GOLDMANN
2030-sekretariatet

]]>
Global Bar Talks: Kan Indien bli världens klimathjälte? https://www.2030sekretariatet.se/global-bar-talks-kan-indien-bli-varldens-klimathjalte/ Thu, 10 Oct 2024 07:46:54 +0000 https://www.2030sekretariatet.se/?p=6973

Indien är världens folkrikaste land och en av världens snabbast växande ekonomier. Samtidigt har Indien världens tredje högsta klimatpåverkan med stora problem när det gäller föroreningar i landets städer. Förklaringen är energimixen som till nästan tre fjärdedelar består av kolkraft, och att transportsektorn i allt väsentligt är fossildriven och ineffektiv.

Men Indiens förorenade luft är också världens chans. Ett snabbt skifte till hållbar mobilitet stärker Indiens industri och ett starkt fokus på delade transporter gör framkomligheten bättre i storstäderna. Hur ser diskussionerna ut kring klimat och miljö i Indien? Kan svenska företag bidra? Hur agerar det indiska civilsamhället, och vad kan vi lära för att accelerera den svenska omställningen?

Datum: Onsdag 23 oktober 2024
Tid: kl. 18.00–19.30
Se seminariet i efterhand här!

Medverkande

Henrik Cheetan Aspengren, senior analytiker och projektledare för ”Nordic-India Relations” vid Asienprogrammet, Utrikespolitiska institutet.
Helen Samuelsson, innovationsrådgivare, Sida
Johan Fredriksson, senior Landanalytiker (Asien) vid Exportkreditnämnden (EKN).
Sam Manaberi, vd för företaget Trine som genomför solcellsinvesteringar i Indien.
Mattias Goldmann, vd för 2030-sekretariatet.
Moderator: David Isaksson, Chefredaktör Global Bar Magazine.

Mer information

Indien är 2030-sekretariatets fokusland för 2024. Läs rapporten här.

I samarbete med
2030 logo

MATTIAS GOLDMANN
2030-sekretariatet

]]>
Infraproppen: Välkommen ambitionshöjning, tveksam inriktning – ska bilen vara normen för evigt? https://www.2030sekretariatet.se/infraproppen-valkommen-ambitionshojning-tveksam-inriktning-ska-bilen-vara-normen-for-evigt/ Thu, 03 Oct 2024 10:49:51 +0000 https://www.2030sekretariatet.se/?p=6958

Regeringens infrastrukturproposition är en välkommen höjning av anslaget för infrastruktur åren 2026-2037, med starkt fokus på att underhålla det befintliga. Men att öka drift och underhåll av vägar nio gånger mer än motsvarande för järnväg är inte en framtidssäkrad prioritering, anger 2030-sekretariatet som också vill se tydligare satsningar på steg 1- och 2-åtgärder och liksom bl.a. Naturvårdsverket kraftigt ifrågasätter antagandena som ligger till grund för planen.

PRESSMEDDELANDE 03-10-2024

– Enligt regeringen ska 72 procent av vårt resande fortfarande ske med bil år 2045, och bara 15 procent med tåg – jämfört med idag ska bilen bara minska en procentenhet och tåget bara öka två. Liksom expertmyndigheter och länsstyrelser, ifrågasätter vi kraftigt dessa prognoser som har stor betydelse för var man lägger krutet, säger Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet.

Regeringen anger att järnvägsunderhållet ”maxas”, och infrastrukturministern säger att 210 miljarder fram till 2037 – fem procents ökning jämfört med föregående period – är ”så mycket som Trafikverket kan omsätta”. 2030-sekretariatet synar påståendet; givetvis går det att på 13 år öka underhållet mer om regeringen ger uppdraget. Med den föreslagna nivån kommer inte hela underhållsskulden att betas av, tågpendlaren hamnar fortsatt i kläm och klimatmålen försvåras.

2030-sekretariatet välkomnar att regeringen tydligt slår fast att de nationella etapp- och sektorsvisa klimatmålen ska nås, men konstaterar att propositionen har ett starkt fokus på klimatmålet för år 2045, då merparten av vägtrafiken är eldriven.

– I närtid och under hela perioden fram till 2037 är en stor del av vägtransporterna inte eldrivna, särskilt efter att regeringen tagit bort stimulansen till elbilarna och sänker skatten på fossila drivmedel. Därför är det viktigt att tydligare satsa på gång, cykel och kollektivtrafik inom steg 1 och 2 av fyrstegsprincipen, och att bygga ut och vidmakthålla järnvägen mer än med den futtiga ökning som nu föreslås, säger Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet.

2030-sekretariatet välkomnar också att infrastrukturpropositionen för första gången har ett starkt fokus på bättre beredskap och minskad sårbarhet, men skulle önska att det tydligare präglade förslagen.

– Nato läxar upp Sverige för att järnvägen fungerar för dåligt, med en närmast museal Inlandsbana, långsamma och dåliga förbindelser mellan Stockholm och Oslo. Näringslivet betonar vikten av att koppla samman Sverige med Fehmarn Bält, att befintliga planer som Norrbotniabanan får tydliga slutår och att Malmbanan fungerar utan dyrbara avbrott. Mycket av detta hanteras i nästa steg, men det är bekymrande att finansministern ensidigt lyfter fram hur biltrafiken förbi Stockholm kan underlättas, avslutar Mattias Goldmann.

Mer information

Välkommen LIVE fredag 4 oktober kl. 11.00 när 2030-sekretariatet bjuder in till webbsänd analys och panelsamtal av regeringens infrastrukturproposition tillsammans med representanter från transportsektorn. Hur påverkar regeringens proposition transportsektorns möjligheter att nå klimatmålen? Vem står som vinnare, och vad säger branschen? Mer info och anmälan här.

Propositionen ”Vägen till en pålitlig transportinfrastruktur – för att hela Sverige ska fungera” finns här,

2030-sekretariatets remissvar på Trafikverkets underlag finns här, och 2030:s sammanställning av statliga myndigheters kritik mot underlaget finns bl.a. här.

MATTIAS GOLDMANN
2030-sekretariatet

]]>
Infrastrukturproppen – Vad säger branschen? https://www.2030sekretariatet.se/infrastrukturproppen-vad-sager-branschen/ Wed, 02 Oct 2024 13:32:40 +0000 https://www.2030sekretariatet.se/?p=6893

Fredag 4 oktober, bjuder 2030-sekretariatet in till analys av regeringens infrastrukturproposition tillsammans med representanter från transportsektorn.

Hur påverkar regeringens proposition transportsektorns möjligheter att nå klimatmålen? Vem står som vinnare, och vad säger branschen? Varmt välkommen till analys och panelsamtal med representanter från transportsektorns färdslag tåg, väg, flyg, sjöfart och cykel!

Datum: Fredag 4 oktober 2024
Tid: kl. 11.00–11.55

Se webbinariet i efterhand här!

Medverkande

Gustaf Engstrand, näringspolitisk chef, Tågföretagen
Lotta Norrena, hållbarhetsansvarig, TRB Sverige
Jan Eklund, strateg, Swedavia
Samuel Williams, verksamhetsledare, Svenska Cykelstäder
Åsa Burman, verksamhetschef, Lighthouse
David Erixon, Head of Media Relations, Nobina
Mattias Goldmann, vd, 2030-sekretariatet

Mer information

Läs 2030-sekretariatets första kommentar här.

MATTIAS GOLDMANN
2030-sekretariatet

]]>
Sänkt skatt på bensin och diesel 2025 – sammanställning av remissinstansers synpunkter https://www.2030sekretariatet.se/sankt-skatt-pa-bensin-och-diesel-2025-sammanstallning-av-remissinstansers-synpunkter/ Tue, 01 Oct 2024 15:06:40 +0000 https://www.2030sekretariatet.se/?p=6947

2030-sekretariatet sammanställer samtliga av regeringen redovisade inkomna remissvar på regeringens promemoria, samt två (2030-sekretariatet och IVL) som regeringen inte lagt upp på sin hemsida. Samtliga citat är ordagranna.

Summering

Sammanfattningsvis avstyrks regeringens förslag av en mycket bred majoritet av remissinstanser, och av samtliga statliga expertmyndigheter som yttrat sig i sakfrågan – däribland Ekonomistyrningsverket, Naturvårdsverket, Trafikverket och Trafikanalys. Endast tre intresseorganisationer är tydligt positiva till regeringens förslag: Skattebetalarnas förening, svenskt Näringsliv och LRF, medan övriga branschorgan, företagssammanslutningar etc är kritiska. Kritiken avser huvudsakligen att transportsektorns klimatpåverkan ökar och klimatmålens uppfyllande försvåras, att konkurrenskraften för förnybara drivmedel, eldrift och vätgas försämras, att förutsägbarheten blir dålig med ständiga förändringar och att beslutsunderlaget är för dåligt bl.a. avseende alternativa sätt att underlätta för de som drabbas av höga drivmedelspriser – samt att drivmedelspriserna inte längre är höga.

Läs hela summeringen här

MATTIAS GOLDMANN
2030-sekretariatet

]]>